Struktura osobních cílů ve vztahu k resilienci u studentů VŠ - Šlajsová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na téma motivační struktury ve spojitosti s resiliencí u studentů VŠ. Teoretická část popisuje koncept motivační struktury, problematiku stresu a psychické odolnosti čili resilience a také charakteristiku studenta VŠ. V empirické části je zjišťováno, zda existují statisticky významné vztahy mezi úrovní resilience a některými z prvků struktury osobních cílů a také je zkoumána obsahová úroveň osobních cílů jedinců s vysokou a s nízkou mírou resilience. Výzkumný soubor je tvořen studenty vysokých škol ve věku 19-26 let (N=159). Data byla získávána metodou "snowball" prostřednictvím sociální sítě. Resilience byla měřena desetipoložkovou verzí dotazníku CD-RISC a struktura osobních cílů byla posouzena pomocí české verze dotazníku PCI. Výsledky výzkumu podpořily hypotézy o rozdílu v kognitivním hodnocením osobních cílů a ve vnímání časové vzdálenosti dosažení cíle u skupin jedinců s nízkou a s vysokou mírou resilience. Ukázal se pozitivní vztah mezi resiliencí a indexem průměrného kognitivního hodnocení dosažitelnosti cíle a negativní vztah resilience s vnímáním časové vzdálenosti dosažení cíle.
Structure of personal goals and resilience of university students
Keywords: motivační struktura; osobní cíle; resilience; vysokoškolský student; motivational structure; personal goals; resilience; university student