Metody mapování v historii a současnosti - Vracovská, Libuše (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá metodami mapování v historii a současnosti. V úvodní části je uvedeno mapování od pravěku až po nejstarší mapy na našem území. Následující části popisují vojenská mapování, přehled katastrálních mapování, topografické mapování 20. století a další mapy (SM 5, THM, ZMVM, mapy středních měřítek nebo účelové mapy). Stěžejní částí je přehled geodetických metod a dále stručně popsané měření délek, výšek a používané přístroje a pomůcky. V závěru jsou uvedeny metody používané ve fotogrammetrii a nakonec nejnovější poskytování údajů, a to dálkový průzkum Země. Cílem práce je popsat jednotlivé postupy vyhotovování map na našem území, jejich vývoj a shrnutí metod, kterými se mapovalo dříve a těmi, které se používají nyní.
The methods of mapmaking in the past and at present
Keywords: mapa; mapování; katastr; měřické metody; map; mapmaking; land register; measuring methods