Sport a volnočasové aktivity na březích českobudějovických řek v druhé polovině 19. a během 20. století - Říhová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se na příkladu vybraných tělocvičných organizací a sportovních spolků zabývá proměnami vztahů česko-německého obyvatelstva v Českých Budějovicích v letech 1862?1945. Konkrétně se zaměřuje na vztahy mezi členy tělocvičné jednoty Sokol a Budweiser Turnverein, návštěvníky českobudějovických plováren a kluzišť a sportovce věnující se závodnímu plavání, krasobruslení a lednímu hokeji. První část zasazuje zkoumání do širšího historického kontextu. Zaměřuje se na národnostní, politické a ekonomické proměny českobudějovické společnosti během 19. a 20. století a snaží se prokázat, že zdejší obyvatelé zastávali velmi liberální postoje k otázkám národnostního boje a politické radikalizace. Druhá část si klade za cíl doložit tolerantní vztahy českobudějovických Čechů a Němců v oblasti tělovýchovy a sportu. Sleduje, jakým způsobem se česko-německé konkurenční snahy promítly do činnosti sokolské a turnerské jednoty, jak ovlivnily návštěvnost a vybavenost sportovních zařízení na březích řek Vltavy a Malše a jakou roli hrály v udržování vzájemných závodních kontaktů mezi členy sportovních spolků.
Sports and leisure activities on the riversides of České Budějovice in the second half of the 19th and during the 20th centuries.
Keywords: sport; česko-německé obyvatelstvo; České Budějovice; 1862-1945; sport; czech and german population; České Budějovice; 1862-1945