Trest smrti jako nástroj (de)humanizace - Pavlišová, Michala (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá trestem smrti jako nástrojem (de)humanizace. Tématem je "konečně řešení židovské otázky" versus potrestání válečných zločinců. Hlavním cílem práce je zamyslet se nad tím, zda může být trest smrti legitimní. Práce je rozdělena do 4 kapitol. První kapitola se zabývá hodnotou života. Druhá kapitola popisuje procesy s válečnými zločinci. Třetí kapitola uvádí různé pohledy na procesy s válečnými zločinci a význam procesů pro dokumenty, které vznikly v následujících letech. Čtvrtá kapitola se zabývá trestem smrti obecněji, uvádí mezinárodní smlouvy, které se zabývají lidskými právy, stanoviska odpůrců i zastánců trestu smrti a neposlední řadě se zabývá možností alternativních trestů k trestu smrti s odkazem na sociální práci s odsouzenými.
The death penalty as an instrument of (de)humanization
Keywords: Trest smrti; hodnota života; procesy s válečnými zločinci; mezinárodní smlouvy; práce s odsouzenými.; Death penalty; value of life; trials of war criminals; international treaties.