Důležitost dimerů F0F1 ATP syntázy pro krevní formu savčího parazita Trypanosoma brucei - Čížková, Monika (Jihočeská univerzita, 2023)
Mitochondriální FoF1-ATP syntéza generuje ATP v procesu oxidativní fosforylace (OXPHOS). Dimery, které vytváří, jsou důležitými faktory pro utváření mitochondriálních krist. Důležitost tohoto komplexu pro oba procesy, formování mitochondriální struktury a OXPHOS, ztěžuje určení specifického účinku ztráty dimerů. V této práci jsem využila krevní formu savčího parazita Trypanosoma brucei, který k tvorbě ATP nevyužívá OXPHOS, za účelem zkoumání důležitosti dimerů ATP syntázy v mitochondriální biogenezi. Vytvořila jsem double knock-out buněčné linie, u nichž ztráta podjednotky g vedla k tomu, že komplex byl přítomen pouze ve formě monomerů. Pomocí PCR reakce jsem ověřila úspěšné vytvoření linií a pomocí nativní elektroforézy jsem ověřila očekávanou ztráta dimerů. Vytvořené buněčné linie budou vynikajícím nástrojem pro studium úlohy dimerů ATP syntázy v krevní formě parazita a také jejich následné diferenciaci do hmyzí formy, která využívá procesu OXPHOS.
Importance of F0F1 ATP synthase dimers for blood stream form mamals parasite Trypanosoma brucei
Keywords: Trypanosoma brucei; ATP syntáza; dimerizace ATP syntázy; kristy; podjednotka g; Trypanosoma brucei; ATP synthase; ATP synthase dimerization; cristae; subunit g