Kvalita života hemodialyzovaných seniorů v regionu Prachatice - Zelenková, Božena (Jihočeská univerzita, 2010)
V bakalářské práci se zabývám kvalitou života hemodialyzovaných seniorů v regionu Prachatice a mnohými aspekty, které mění a ovlivňují jejich život. První část mé práce je odborná a popisuje anatomickou stavbu ledvin, jejich fyziologii a rámcově též onemocnění, která vedou k akutnímu či chronickému selhání ledvin, především diabetes mellitus 2. typu. Odbornou část uzavírá pojednání o metodách náhrady funkce ledvin tzv. očišťovací metodou krve - hemodialýzou. Druhá část práce je praktická, v níž jsem se zaměřila na výzkum kvality života. Nastavená kritéria jsem zvolila takto: penzionovaní, věk nad 65 let, selhání ledvin v důsledku diabetes mellitus 2. typu. Pro zjišťování kvality života jsem použila metodu SEIQoL s technikou pozorování a dotazování. Bylo vybráno celkem pět respondentů, kteří splňují daná kritéria, skupinu tvoří dva muži a tři ženy ve věkovém rozpětí 66 - 83 let. Z výzkumu vyplynulo, že společným znakem respondentů je skutečnost uvádění vyšší kvality života oproti jimi určené míře spokojenosti se svým životem. Respondenti se shodují také v tom, že jejich zdravotní potíže jsou násobené doprovodnými druhotnými jevy hemodialýzy. Dále se ukazuje, jak je pro respondenty důležitá potřeba sociální opory, touha po seberealizaci a smysluplném naplnění volného času.
Quality of Life of Haemodialysed Seniors in Prachatice Region
Keywords: Diabetes mellitus; hemodialýza; chronické selhání ledvin; kvalita života; Diabetes mellitus; Haemodialysis; chronic renal failure; Quality if Life