Principy cirkulární ekonomiky v automobilovém průmyslu - Kolář, Petr (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou cirkulární ekonomiky a automobilového průmyslu. Primárním cílem diplomové práce je zhodnotit úrovně principů cirkulární ekonomiky v automobilovém průmyslu na základě provedené analýzy. Dílčím cílem práce je návrh na zlepšení současného stavu. Úkolem je zjistit, jaké úrovně v přijetí cirkulární ekonomiky v automobilovém průmyslu dosahuje Česká republika ve srovnání s ostatními státy Evropské unie a jak by mohla tuto úroveň zlepšit. Dále práce analyzuje, jaký je rozvoj a v jaké míře probíhá obnova automobilového parku v České republice. Data jsou vzhledem k dostupnosti zkoumána za časový úsek od roku 2009/2010 do roku 2021/2022. Analyzuje se princip míry využití cirkulárního materiálu v automobilovém průmyslu a princip obnovy automobilového parku. Na závěr je u obou principů uveden návrh na zlepšení současného stavu. Výsledná vypočtená data a návrhy na zlepšení dávají příležitost pro budoucí predikce. Ty mohou být užitečné například pro pracovníky, kteří se pohybují v automobilovém průmyslu a zvažují možnosti dalšího směřování podniku. Pozitivním zjištěním práce je, že Česká republika udělala v míře využití cirkulárního materiálu v automobilovém průmyslu za zkoumané období výrazný posun vpřed a je zde vidět pozitivní trend do budoucích let. Naopak v obnově automobilového parku má stále značné rezervy a velký prostor pro zlepšení.
Principles of the circular economy in the automotive industry
Keywords: cirkulární ekonomika; automobilový průmysl; obnova automobilového parku; circular economy; automotive industry; fleet renewal