Vedení daňové evidence na farmě, problematika a zvláštnosti odvětví, porovnání s účetnictvím. - Vránová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem předložené práce je sledování a vyhodnocení možnosti a podmínek využití paušálního odpočtu výdajů v podmínkách dané farmy, dále problematika vedení daňové evidence a účetnictví v kontextu na zvláštnosti odvětví zemědělské výroby. Vychází se z reálné situace podniku, užívání daňové evidence. V jejích intencích identifikovat problematické okruhy a porovnat s variantou vedení účetnictví, zejména v položkách zvířat, pohledávek a v souvislosti se změnou legislativy.'' V tomto rámci jsou pak identifikovány problematické okruhy, jako je účtování o živočišné a rostlinné výrobě, výpočet sociálního pojištění a daně z příjmů fyzických osob vč. aktuálních legislativních změn. V dalším je naznačen převod daňové evidence, tak jak ji vede majitel farmy, na účetnictví. Byla potvrzena hypotéza, že přes změny v daňové oblasti je pro farmu výhodnější daňová evidence.
Running the Tax Records at the Farm; the Issue and Peculiarities of Farming; Comparison with Accounting
Keywords: Daňová evidence; Účetnictví; Účtování o rostlinné a živočišné výrobě; Sociální pojištění; Daň z příjmů fyzických osob; Tax Records; Accounting; Accounting regarding plant and animal production; Social insurance; Individual income tax