Ovládání digitální zrcadlovky prostřednictvím mobilního zařízení - Minář, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je vytvořit mobilní aplikaci pro platformu Android, prostřednictvím které by bylo možno ovládat digitální zrcadlovku značky Canon. Propojení mobilního telefonu a fotoaparátu je provedeno pomocí Wi-Fi. Aplikace pro ovládání fotoaparátu umožňuje detekovat a připojit nebo odpojit fotoaparát, zobrazit informace o fotoaparátu (úroveň nabití baterie, volné místo na paměťové kartě, připojení objektivu), může provádět vybraná nastavení fotoaparátu (upravení parametrů expozice, ovládání blesku, nastavení hodnoty ISO, nastavení barevného stylu fotografie), zobrazení obrazu živého náhledu fotoaparátu, spuštění základních úkonů (zaostření, okamžité a odložené pořízení snímku, nastavení zoomu), komplexnější akce (sekvenční snímání, expozice s různými parametry) a možnost natáčení videa. Zvolená nastavení je aplikace schopna uložit jako speciální tematické režimy pro pozdější použití. Dále aplikace podporuje přenos a uložení fotografií z fotoaparátu do mobilního telefonu. Programování aplikace je prováděno na základě SDK balíčku vydaného společností Canon. Na základě testování vytvářené aplikace jsem vyhodnotil možnosti a meze ovládání digitální zrcadlovky z jiného zařízení prostřednictvím Wi-Fi. V porovnání s aplikací od Canonu moje aplikace umožňuje více možností nastavení a také uživatelská nastavení, jednotlivých nastavení fotoaparátu.
Controlling of a Canon DSLR via a mobile device
Keywords: Mobilní aplikace; OS Android; Canon Control API; SDK; Vývoj aplikace; ovládání DSLR; Mobile application; OS Android; Canon Control API; SDK; Application development; controling DSLR