Historické stavební materiály a technologické postupy a jejich uplatnění v technické výuce na 2. stupni ZŠ - Černý, Daniel (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na historii stavebních materiálů a technologických postupů ve vybraných stavebních objektech z oblasti Čech. Vybrané stavební objekty jsou prostřednictvím exkurzí a projektů aplikovány do výuky druhého stupně na základní škole. V teoretické části diplomové práce se zaměřujeme na projektovou výchovu a její uplatnění ve výuce. Následně je věnována pozornost technickému vzdělávání, technické gramotnosti a rámcovým vzdělávacím programům z oblasti technické výchovy a dějepisu. Poslední kapitola teoretické části se zaměřuje na stručný popis vybraných stavebních objektů z oblasti Čech. V praktické části diplomové práce jsou vytvořeny jednotlivé exkurze a projekty pro výuku na druhém stupni základní školy. Součástí exkurze je i informační základ pro pedagogy včetně závěrečného zhodnocení. V příloze jsou poté k nalezení pracovní listy a jednotlivé mapky exkurzí.
The Historic Building Materials and Technologies and their Application in Technical Education at the Second Level of Primary School
Keywords: technická výchova; stavební objekt; výuka; exkurze; technical education; building; teaching; excursion