Syndrom vyhoření u sociálních pracovníků na oddělení pomoci v hmotné nouzi - Raisiglová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá syndromem vyhoření a rizikem jeho vzniku u pracovníků vyplácejících sociální dávky na oddělení pomoci v hmotné nouzi. Cílem práce je popsat, jaké důsledky měly změny spojené s touto reformou v pracovním, ale i osobním životě pracovníků vyplácejících sociální dávky na oddělení pomoci v hmotné nouzi. V teoretické části jsou charakterizovány základní oblasti zkoumané problematiky. Jedná se o specifika pomáhajících profesí s důrazem na profesi sociálního pracovníka, nároky těchto profesí a zátěže spojené s jejich výkonem (stres, frustrace, konflikty, trauma, krize) a syndrom vyhoření jako možný důsledek zátěže, dále popisuje systém sociální pomoci, tedy práci na oddělení pomoci v hmotné nouzi. V praktické části byla pro šetření zvolena výzkumná metoda polostrukturovaného rozhovoru.
Burnout Syndrome in the Helping Professions on Assistance in Material Need
Keywords: syndrom vyhoření; zátěžové situace; pracovník vyplácející sociální dávky na oddělení pomoci v hmotné nouzi; sociální reforma; burnout; stress situations; worker paying social benefits at the department on assistance in material need; social reform