Příjmení a přezdívky v Pacově - Dušková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce navazuje na práci bakalářskou, ve které se autorka zabývala onomastickým rozborem ve městě Pacově, konkrétně oblastí antroponomastiky (příjmení a přezdívky). Materiál byl získán díky databázi matričního úřadu, pomocí rozhovorů a výzkumem směřovaným na sociální síť Facebook. Cílem práce bylo provést analýzu u častěji se vyskytujících příjmení a u přezdívek s ohledem na motivaci jejich vzniku. Rozbor a klasifikace přezdívek jsou provedeny na základě výpovědí pacovských občanů i samotných nositelů s přihlédnutím k dalším možným asociacím. Vznikl tak komplexní jazykový soubor, který mapuje antroponomastický stav města Pacova v letech 2014-2017.
Surnames and nicknames in the town of Pacov
Keywords: příjmení; přezdívky; onomastika; antroponomastika; město Pacov; surnames; nicknames; onomastic; antroponomastic; the town of Pacov