Potenciál energetického využití odpadu pocházejícího ze sklizně a zpracování minoritních druhů Triticum L. pěstovaných v režimu ekologického zemědělství - Sedláková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Pěstování minoritních druhů obilnin, mezi které se řadí pšenice špalda, jednozrnka a dvouzrnka, zaznamenalo v posledních letech výrazný rozvoj především díky rozvoji ekologického zemědělství. Při zpracování těchto obilnin vzniká množství odpadního materiálu v podobě pluch, plev a úlomků klasových vřen, které představují 23-35 % hrubého výnosu a lze je využít jako materiál pro výrobu energie prostřednictvím přímého spalování. V tomto ohledu bylo dosaženo nejvyššího spalného tepla (Qsr) i výhřevnosti (Qu) u pšenice špaldy. Pěstování pšenice špaldy bylo rovněž dosaženo nejvyššího hrubého výnosu (26,41 GJ ha-1) z polních pokusů a nejvyššího množství odpadního materiálu (33,23 %) z hrubého výnosu.
The potential of energy use of waste from harvesting and processing of marginal species of Triticum L. grown under organic farming system
Keywords: Pšenice špalda; pšenice jednozrnka; pšenice dvouzrnka; plevy; pluchy; spalné teplo; výhřevnost; Spelt wheat; einkorn wheat; emmer wheat; chaff; the higher heating value; the lower heating value