Srovnání psychologického a budovatelského románu v literární tvorbě Václava Řezáče - Šímová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na interpretaci románového díla Václava Řezáče. Konkrétně se jedná o jeho psychologickou tvorbu (Černé světlo (1939), Svědek (1942), Rozhraní (1944)) a romány označované jako budovatelské (nedokončená trilogie Nástup (1951) a Bitva (1954)). Ač všechna tato díla vznikla postupně během patnácti let, dobová situace se mezi tím vyvíjela. Ocitáme se ve dvou odlišných státních zřízeních, ve dvou rozdílných dobových atmosférách, které citelně ovlivňovaly tehdejší umění. Základní výchozí metodou je proto nový historismus, který bude obohacen o přístupy hermeneutické.
Psychological novel as compared with novel of Socialistic Realism in the literary work of Václav Řezáč
Keywords: Václav Řezáč; nový historismus; psychologický román; budovatelský román; druhá světová válka; socialismus; Vaclav Rezac; new historicism; psychological novel; constructive novel; the second world war; socialism