Využití termografie v chovu koní - Kozlová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
U koní je využití infračervené termografie na vzestupu zejména kvůli bezkontaktnosti a vysoké citlivosti na změnu teploty. Díky těmto vlastnostem nachází uplatnění v řadě odvětví, jako je například jezdecký sport, fyzioterapie, reprodukce a samotná veterinární medicína koní. Cílem této práce bylo vytvořit přehled o dosavadních vědeckých a praktických poznatcích týkajících se využití termografie v chovu koní. V další části bylo cílem vlastní sledování v provozních podmínkách stáje a následné ověření metodiky použití termokamery v chovu koní. Byla zhodnocena náročnost provedení, kvalita výstupů a možnost využití v chovatelské praxi. Termografické měření se uskutečnilo na rodinné farmě pomocí termokamery Flir E5-XT. U 8 koní byly pořízeny termogramy distálních částí končetin, jedinci byli ve věku od 4 do 29 let. Termografické snímky se vyhodnocovaly kvalitativně. Byl porovnáván rozdíl teplot mezi symetrickými oblastmi končetin a výsledky byly dány do souvislosti se zdravotními záznamy koní. Pokud se objevil rozdíl teplot mezi kolaterálními končetinami větší než 2 °C, byl tento rozdíl pokládán za signál zdravotního problému. Termokamera potvrdila nákrok zadní končetiny u valacha Santyse, zde byl rozdíl teplot mezi zadními končetinami 4 °C. Dále termografie ukázala vysoké teploty šlach (42,3 °C) klisny Sunnamy, u které bylo diagnostikováno chronické onemocnění šlach předních nohou. U Libie oblasti se zvýšenou teplotou naznačovali účinky léčby pomocí pijavic. Avšak u valacha Hipstera nejspíše rozdíl teploty šlach předních nohou o 2,9 °C způsobila nesprávná metodika termografického měření. Konkrétně se jednalo o kartáčování předních nohou těsně před vyšetřením. U zkoumaných jedinců byla zjištěna průměrná teplota korunky kopyta 31 +- 1,6 °C. Využití termografie je v chovu koní velice užitečné, při měření je ale důležité zohlednit faktory vnějšího prostředí, informace o zdravotním stavu koně a také technické parametry termokamery. Neméně důležité je proškolení osoby provádějící dané měření a následné vyhodnocení termogramů.
Use of thermography in horse breeding
Keywords: termografie; kůň; zdravotní stav; thermography; horse; health condition