PRORODINNÁ OPATŘENÍ NA ÚROVNI OBCE VE VYBRANÉ LOKALITĚ - Žáková, Zdislava (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce pojednává o prorodinných opatřeních realizovaných na úrovni obce v obci Benešov u Prahy. Teoretickými východisky pro zpracování daného tématu byly především odborné publikace, doporučení Ministerstva práce a sociálních věcí pro realizaci sociální a prorodinné politiky obecně i na úrovni obcí a vybrané právní normy, které se k dané problematice vztahují. Data vztahující se k rodinné politice obce Benešov u Prahy byla získána z archivů jednotlivých odborů Městského úřadu v Benešově (aplikována technika sekundární analýzy dat), zejména dat MPSV, VÚPSV atd. dále studiem dokumentů, a vlastním průzkumem realizovaným v zařízeních poskytujících sociální služby z oblasti prorodinné péče. K získání potřebných dat byla využita kvalitativní forma výzkumu, dále pak jako základní výzkumná metoda byla použita obsahová analýza. Cílem práce bylo primárně zjistit, jaká opatření rodinné politiky realizuje město Benešov u Prahy na obecní úrovni a jejich analýza. V rámci analýzy bylo zjišťováno, jaká je nabídka příslušných sociálních služeb, která zařízení je nabízejí a v jaké kvalitě, po kterých službách je ze strany rodin nejvyšší poptávka a zda je nabízená kapacita dostatečná. Dále bylo zjišťováno, nakolik jsou opatření prorodinné politiky realizována v rámci obce Benešov u Prahy v souladu s doporučeními Ministerstva práce a sociálních věcí a dále jaká je reálná účinnost těchto opatření. Bylo tedy provedeno srovnání s koncepcí rodinné politiky státu. Všechna tato šetření byla pochopitelně realizována tak, aby proběhla v kontextu s konkrétní cílovou skupinou příjemců těchto služeb v obci Benešov u Prahy, jejich strukturou (demografická, sociálněekonomická apod.) a potřebami těchto jednotlivých skupin příjemců prorodinných opatření. Při tvorbě práce bylo pracováno s hypotézou, že obec Benešov u Prahy v rámci své prorodinné politiky vychází ze státní prorodinné politiky, nicméně aplikované na konkrétní podmínky obce Benešov u Prahy a jejích obyvatel. Hypotéza dále předpokládá nedostatečnou kapacitu zařízení pro předškolní výchovu a vzdělávání dětí a dále pak nedostatek míst v azylových domech pro matky s dětmi, stejně tak určité rezervy v oblasti sociální péče, konkrétně nepružnost v reakcích na konkrétní podněty a řešení akutně vzniklých krizových situací. Výsledky provedených šetření prokázala, že rodinná politika obce Benešov u Prahy je na relativně dobré úrovni, probíhá v souladu s prorodinnou politikou státu a respektuje specifické potřeby obyvatel obce Benešov u Prahy. Dále bylo zjištěno, že prorodinná politika je mimo jiné realizována prostřednictvím grantů a pod záštitou orgánů Středočeského kraje. Dále bylo v rámci realizovaných šetření prokázáno, že hypotéza, se kterou se v této práci pracovalo, byla relevantní a v plné míře došlo k jejímu potvrzení. Práce může být přínosná pro každého, kdo se problematikou prorodinné problematiky zabývá, teorie i praktické poznatky jsou zde obsaženy ve vyváženém poměru. Cíle práce, tedy zjištění realizovaných opatření prorodinné politiky v obci Benešov u Prahy a jejich analýza byly naplněny.
PRO-FAMILY MEASURES ON COMMUNITY LEVEL IN A SELECTED AREA
Keywords: Dítě; rodina; rodinná politika; stát; prorodinná opatření; Benešov u Prahy; Child; Family; Family Policy; State; Pro-family Mesaure; Benešov u Prahy