Transplantace stolice u pacienta s Clostridium difficile - intervence sestry - Penzkofer, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá intervencemi sestry u pacienta s clostridium difficile při transplantaci stolice. Hlavním cílem bylo zjistit, jaké jsou intervence sestry při transplantaci stolice u pacienta s clostridium difficile. Práce je členěna na dvě části. V první je teoreticky zpracována transplantace stolice a ošetřovatelská péče u pacienta s touto diagnózou, druhá část je empirická, která je zaměřena na znalosti sester a jejich postoje k této problematice. V teoretické části je zpracováno ošetřovatelství a epidemiologie z obecného hlediska, zásady bariérové ošetřovatelské péče, anatomie a fyziologie tlustého střeva, clostridium difficile a onemocnění jím způsobená, transplantace stolice a vše s ní spojené a ošetřovatelská péče o pacienta s clostridium difficile. Empirická část je založena na výzkumu pomocí rozhovorů se sestrami fakultní a všeobecné nemocnice. Rozhovory byly analyzovány a kategorizovány. Pomocí výsledků výzkumného šetření bylo odpovězeno na stanovené výzkumné otázky: Jaká jsou specifika péče o pacienta s clostridium difficile? Co patří mezi specifika při odběru stolice od dárce? Kterou formou cesty lze stolici transplantovat? Jaká jsou specifika přípravy pacienta na zákrok? Z výsledků zkoumání plyne, že intervence sester z fakultní a všeobecné nemocnice se v určitých kategoriích liší, a to zejména v kategorii nazvané "Úlohy sestry zastávané před výkonem a při něm". Rozdíl tkví v tom, že sestry z fakultní nemocnice při výkonu pouze asistují lékaři, kdežto ve všeobecné nemocnici mají sestry na starost přípravu transplantačního materiálu a následně i celou transplantaci stolice. Závěrem můžeme říci, že clostridium difficile je pro člověka velmi nebezpečným patogenem, obzvláště proto, že dokáže svými toxiny způsobit onemocnění, která mohou člověka ohrozit na životě, obtížně se léčí a u postižených pacientů dochází k recidivám. Ovšem díky spolehlivým laboratorním metodám lze tuto bakterii spolu s jejími toxiny odhalit a zahájit tak včasnou antibiotickou léčbu a následnou transplantaci stolice.
Transplantation stool in a patient with Clostridium difficile - intervention nurses
Keywords: Fekální bakterioterapie; infekce Clostridium difficile; intervence sestry; střevní mikroflóra; Fecal bacteriotherapy; Clostridium difficile infection; intervention nurses; intestinal microflora