Ošetřovatelské klasifikační systémy NANDA International, NIC, NOC a jejich využití při hodnocení bolesti u dětí po ortopedických operacích - Dymáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou využití klasifikačních systémů NANDA International, NIC a NOC při řešení ošetřovatelského problému Akutní bolest u dětí po ortopedických operacích. Součástí úspěšné a správně nastavené léčby bolesti je mimo jiné její pečlivý záznam do zdravotnické dokumentace. Za účelem vytvoření dokumentace mohou posloužit mezinárodní klasifikační systémy NANDA International, NIC a NOC, s jejichž pomocí lze sestavit ucelenou pomůcku, která by postihovala prakticky všechny fáze ošetřovatelského procesu. Prvním cílem diplomové práce bylo zmapovat informovanost sester o zmíněných klasifikačních systémech, druhým cílem bylo vytvořit s využitím vybraných částí klasifikačních systémů NANDA International, NIC a NOC pomůcku pro účely diagnostiky, řešení a hodnocení ošetřovatelského problému Akutní bolet u dětí po ortopedických operacích a posledním třetím cílem práce pak bylo ověřit využitelnost nově vytvořené dokumentace v praxi. První výzkumný vzorek tvořilo 58 sester ze čtyř nemocnic v České republice, pracující na dětském oddělení. Dohromady bylo osloveno osm nemocnic, z toho se výzkumného šetření zúčastnily sestry z celkem čtyř nemocnic. Druhý výzkumný vzorek tvořily sestry pracující na Dětském oddělení Oblastní nemocnice Příbram, a.s.. Třetí výzkumný vzorek tvořilo 5 hospitalizovaných dětí. Kritériem jejich výběru bylo jednak absolvování ortopedické operace, dále pak stanovení ošetřovatelské diagnózy Akutní bolest. Pro sběr údajů jsme použili polostrukturovaný dotazník, metody modelování a myšlenkové a obsahové analýzy dokumentů, a kvaziexperiment. Jednotlivé etapy výzkumu byli realizované následovně: V časovém rozmezí únor ? březen 2013 bylo distribuováno 60 dotazníků, návratnost byla 100 %. Spolupráce se sestrami z dětského oddělení příbramské nemocnice trvala po dobu 1. 3. ? 29. 3. 2013, kdy v tomto období byla dokumentace vytvořena, testována a následně byla zjišťována její využitelnost z pohledu sester. Pomocí dotazníkového šetření bylo kupříkladu zjištěno, že se sestry v naší praxi se zmíněnými klasifikačními systémy setkávají a to především s taxonomií NANDA International, s klasifikacemi NIC a NOC již podstatně méně. Statistickým testováním pak byla zjištěna závislost mezi znalostmi jednotlivých klasifikací a nejvyšším dosaženým vzděláním stejně jako věkem dotázaných sester. Během spolupráce se sestrami z Oblastní nemocnice Příbram a.s. byla vytvořena pomůcka zaměřená na hodnocení a řešení ošetřovatelské diagnózy Akutní bolest u dětí po ortopedických operacích, která byla následně na stejném oddělení též testována. Během ošetřování dětí s bolestí, které absolvovaly ortopedickou operaci, byl pak do jednotlivých formulářů veden záznam. V rámci formuláře určeného pro ošetřovatelskou diagnostiku bylo kromě intenzity, charakteru a lokalizace bolesti zaznamenáváno, jaké určující znaky a související faktory z NANDA International Taxonomie II jsou pozorovatelné u jednotlivých dětí. Do formulářů obsahujících intervence a aktivity čerpající z klasifikace NIC pak bylo zaznamenáváno, kterých aktivit bylo u jednotlivých dětí využíváno. A v neposlední řadě byla bolest každodenně po čas hospitalizace jednotlivých dětí hodnocena pomocí výsledků ošetřovatelské péče čerpajících z klasifikace NOC. Z rozhovorů se sestrami, které spolupracovaly během výzkumného šetření, bylo následně zjištěno, že více jak polovina jich vnímá využívání pomůcky čerpající ze zmíněných klasifikačních systémů za přínosnou a objevil se též názor, že je takovéto pomůcky v české praxi potřeba. Z těchto důvodů by bylo jistě přínosné, kdyby byla této problematice věnována i nadále pozornost.
Nursing classification systems NANDA International, NIC, NOC and their use in pain management in children after orthopedic surgery
Keywords: ošetřovatelské klasifikace; NANDA International; NIC; NOC; hodnocení; bolest; ortopedické operace; dítě; nursing classifications; NANDA International; NIC; NOC; management; pain; orthopedic surgery; child