Připravenost lůžkových zdravotnických zařízení Jihomoravského kraje nefakultního typu na mimořádné události - Němečková, Jolana (Jihočeská univerzita, 2011)
Společnost dnešní doby je čím dál častěji vystavována působení mimořádných událostí. Tyto situace významně zasahují nejen do běžného fungování společnosti, ale také do fungování zdravotnických zařízení. Připravenost zdravotnických zařízení je zde velmi důležitým faktorem ovlivňující úspěch zvládnutí mimořádných událostí a krizových stavů. Na připravenosti zdravotnictví jako celku se podílí všechna zdravotnická zařízení na území ČR. Je proto žádoucí, aby byla na jejich řešení připravena. Cílem práce bylo v teoretické části diplomové práce poskytnout ucelenou formu pohledu na současný stav krizové připravenosti zdravotnických zařízení. V praktické části se blíže seznámit s územím Jihomoravského kraje a jeho problematikou a zmapovat připravenost na mimořádné události ve stanoveném souboru. Tímto souborem byla zdravotnická zařízení na území kraje, která nejsou fakultními nemocnicemi, ale zároveň jsou zařazena v traumatologickém plánu kraje. Pro sběr dat k dané problematice sloužil dotazník. Dotazník byl ve formátu vybraných pracovních ukazatelů krizové připravenosti a byl jednotný pro všechny respondenty. Pracovními ukazateli byla teoretická připravenost, organizační připravenost a praktická připravenost. Na základě provedeného dotazníkového šetření, analýzy výsledků a stanovení průměrné úrovně připravenosti všech zúčastněných zdravotnických zařízení jsem došla k závěru, že připravenost zdravotnických zařízení nefakultního typu v Jihomoravském kraji je velmi rozdílná: od nemocnic, které mají připravenost výbornou až po ty, které nemají ani požadovaný základ. 40 % ze sledovaných respondentů nedosáhlo při celkovém hodnocení stanoveného průměru. Celkově hodnotím úroveň připravenosti sledovaného souboru jako lehce podprůměrnou. Ke zvýšení úrovně připravenosti zdravotnických zařízení nefakultního typu navrhuji například vytvořit sjednocené postupy pro zpracování jednotlivých typů plánů, stanovit každému zdravotnickému zařízení povinnost zaměstnávat erudovaného pracovníka krizového řízení a zajistit spolupráci mezi jednotlivými ZZ.
Emergency preparedness of inpatient medical facilities of a non-university type in the South Moravian Region
Keywords: cvičení; Jihomoravský kraj; krizová připravenost; krizové řízení; mimořádná událost; organizace; plánování; zdravotnické zařízení; exercise; South Moravian Region; emergency preparedness; crisis management; emergency; organization; planning; medical facility