Vliv bolesti hlavy u sester na výkon profese - Brožovská, Iveta (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářskou práci na toto téma jsme si zvolili z důvodu, protože počet lidí s bolestmi hlavy v populaci stále stoupá. Bolest hlavy výrazně ovlivňuje kvalitu života pacienta. Tímto výzkumem bylo zjištěno, že nadpoloviční většinu sester bolí hlava, což je alarmující. Jelikož je sesterské povolání velmi náročné na fyzickou a psychickou stránku osobnosti, zajímalo nás tedy, jak bolest hlavy ovlivňuje pracovní výkony sester, zda-li negativně nebo na profesi nemá vliv. První cíl práce měl zjistit, jaké vyvolávající rizikové faktory se podílí na bolesti hlavy u sester. Druhý cíl měl za úkol zjistit, zda bolesti hlavy u sester ovlivňují jejich pracovní výkon. Oba cíle byly splněny. Použili jsme kvantitativní výzkum. Bylo rozdáno celkem 150 dotazníků. Pro analýzu dat bylo použito 110 řádně vyplněných dotazníků. Výzkumný soubor byl vybrán náhodným způsobem. Skládal se ze sester ambulantních a pracujících ve směnném provozu. Tvořily ho sestry z Oblastní nemocnice Příbram, a.s., Střediska zdraví spol. s r.o. na Dobříši a Fakultní nemocnice Motol. Hypotéza H1, výskyt bolestí hlavy u sester je ovlivněn směnností provozu, se nepotvrdila, zatímco hypotéza H2, výskyt bolestí hlavy u sester je ovlivněn stresem v pracovním procesu se potvrdila. Hypotéza H3, bolest hlavy má negativní dopad na pracovní výkon sester byla také potvrzena. Tato práce poukáže na to, že počet případů s bolestí hlavy stále stoupá. Zaměří se i na charakteristiku sesterského povolání a zdůrazní hlavní zátěže kladené na sestru v této profesi. Upozorní na chyby v ošetřovatelské praxi, které vznikají vlivem bolestí hlavy u sester. Výsledná zjištění jsou varovná, protože pochybení sestry v ošetřovatelském výkonu či nesprávný záznam do zdravotnické dokumentace pacienta může znamenat vážné ohrožení jeho zdraví.
Nurse´s headache influence on their work ability
Keywords: Bolest hlavy; Sestra; Psychická zátěž; Fyzická zátěž; Pochybení sestry; Headache; Nurse; Psychical strain; Physical strain; Nurse's fault