Návrh silového členu simulátoru zátěže pro dlouhodobé zkoušky VTG aktuátoru - Vaněk, Daniel (Jihočeská univerzita, 2021)
Téma diplomové práce se věnuje návrhu životnosti silového členu přípravku s pružinami (simulátoru zátěže). Přípravek se používá pro dlouhodobé zkoušení VTG (Variable Turbinen Geometrie) aktuátorů. Diplomová práce navazuje na bakalářskou práci autora (Vaněk, 2019). Teoretická část se věnuje únavě materiálu, geometrii použitých pružin, dekompozici testovacího profilu pomocí metody Rain flow a interaktivnímu programovému prostředí Matlab. Praktická část práce se zabývá analýzou testovacího profilu, výpočtem kumulace poškození a statistickým vyhodnocením životnosti použitých pružin.
Design of a force member of a load simulator for long-term tests of a VTG actuator
Keywords: aktuátor; přípravek s pružinami; únava materiálu; cyklické namáhání; životnost; actuator; preparation with springs; material fatigue; cyclic stress; lifetime