Problematika dětí z neúplných rodin - Rašková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2011)
Má bakalářská práce se zabývá pozorováním dětí z neúplných rodin v předškolním věku, studiem jejich chování v rámci jejich problematiky. V teoretické části definuji rodinu jako sociální skupinu, její rozdělení, funkci a neopomíjím náhled do historie, který se značně liší od současnosti. Rodina úplná ukazuje dítěti mužský a ženský vzor chování, poskytuje citové zázemí, je zdrojem jistoty a bezpečí. Rodina úplná, ale disfunkční tyto hodnoty do jisté míry postrádá. Dále vysvětluji rodinu neúplnou, její vznik a typy, ve které je jeden vzor. Druhý je buď nahrazován, a tudíž nedostatečně plní svou roli, a nebo úplně chybí. Proto často dochází k citové deprivaci, která vede k labilnímu chování. V praktické části aplikuji výzkumnou metodu pozorování na vzorek dětí předškolního věku, kterých se daná problematika osobně dotýká. Závěrem výzkumu potvrdím či popřu, na základě podrobných kazuistik, jestli se u daného vzorku dětí vyskytuje problematické chování a psychické deprivace či ne.
Problems of Children Pre-School Age in Fragmentary Families
Problems of Children from broken Families
Keywords: rodina ? úplná; disfunkční; neúplná; předškolní věk; diagnostika; kazuistika; labilní chování; citová a psychická deprivace.; family ? complete; dysfunctional; single parent; preschool age; diagnostics; casuistry; unstable behavior; emotional and psychological deprivation.