Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: Vybrané zemědělské výrobky - tabák, len, konopí, chmel - Hříbalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá francouzskou a českou terminologií evropských legislativních textů zaměřených na oblast "Vybrané zemědělské výrobky: tabák, len, konopí, chmel". Práce je rozdělena do dvou částí : teoretické a výzkumné. První část práce, teoretická, se zabývá vybranými lingvistickými pojmy, které se v práci vyskytují a dále vysvětlením pojmů korpus, korpusová lingvistika. Následují vybrané texty, postup přípravy a úpravy textů. Dále představení programu ParaConc, který se zabývá prací s paralelními texty a postup práce s programem. Druhá část práce, výzkumná, se zabývá samostatným výběrem textů, vybraných termínů a kolokací, následované podrobným zkoumáním překladů. Závěrečná část práce je francouzsko-český slovníček zkoumaných termínů a kolokací.
French and Czech Terminology in European Legislative Texts Focused on the Domain: Products Subject to Market Organisation - Tobacco, Flax, Hemp, Hops
Keywords: kolokace; termín; paralelní korpus; tabák; len; konopí; chmel; analýza; překlad; collocation; term; parallel corpus; tobacco; flax; hemp; hops; analysis; translation