Domácí a ambulantní ošetřovatelská péče o děti s cystickou fibrózou - Longínová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2015)
Cystická fibróza je závažné autozomálně recesivní onemocnění u evropské populace. Onemocnění postihuje plíce a gastrointestinální trakt. V posledních letech se začaly rozvíjet komplexní léčebné postupy zlepšující prognózu. Důležitou roli však hrají i faktory z okolí především úroveň lékařské péče, domácí ošetřovatelské péče, dále věk, infekce, stav výživy. V současnosti je CF léčitelná, avšak i s maximální péčí, využitím všech dostupných metod a postupů, které současná medicína má k dispozici, bohužel nevyléčitelná. Úkolem nejmodernější medicíny je především zmenšení obtíží, které toto onemocnění působí a zabránění jejich zhoršování. Důležitá je péče o dýchací cesty, dobrý stav výživy, potlačení infekce a zánětu a léčba komplikací. Ošetřovatelská péče o dítě s cystickou fibrózou je téma zahrnující mnoho problémů, po stránce medicínské, psychické a také sociální. Důležité a nezaměnitelné postavení v péči o nemocné dítě zastávají rodiče a také tým odborníků na ambulanci cystické fibrózy, který se svými odbornými znalostmi pomáhá rodičům správně pečovat o dítě a zároveň reagovat pozitivně na potřeby dítěte. Nezastupitelnou roli zde hraje i její edukační činnost s rodinou dítěte. Matka rodiče potřebují, aby jim někdo specializovanou péči o dítě ukázal, a aby si ji mohli sami vyzkoušet. Potřebují podporu. Podaří-li se navázat tu správnou spolupráci mezi zdravotnickým personálem a matkou (rodiči) dítěte, pak můžeme docílit požadovaných výsledků a spokojenost lze očekávat na obou stranách.
Home nursing care and outpatient about children with cystic fibrosis
Keywords: cystická fibróza; dítě; potřeby; komunikace; ošetřovatelská péče; cystic fibrosis; a child; needs; communication; nursing care