Dluhová past jako příčina bezdomovectví - Štěrbová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá korelací dluhové pasti a bezdomovectví. Jedná se o teoretickou práci. První část práce informuje o základních finančních pojmech a finanční gramotnosti obyvatel České republiky. Druhá část práce popisuje fenomén bezdomovectví. Zde jsou uvedeny a podrobně rozepsány formy bezdomovectví, příčiny a důsledky, a patologické jevy s bezdomovectvím spojené. Poslední část práce se zabývá jak řešením bezdomovectví, tak i řešením zadluženosti. Podrobně jsou rozepsány organizace pomáhající lidem bez domova, z nichž nejvýznamnější je nezisková organizace a církev Armáda spásy. Práce dále poskytuje informace o akci Milostivé léto, uvádí formy řešení zadluženosti a nové legislativní úpravy ve prospěch zadlužených obyvatel.
Debt Trap as a Cause of Homelessness
Keywords: bezdomovectví; zadluženost; finanční gramotnost; sociální práce; dluhy; dluhová spirála; dluhová past; homelessness; indebtedness; financial literacy; social work; debts; debt spiral; debt trap