Italský systém kontrolovaných označení původu pro vína - existující apelace, jejich význam pro výrobce, trh a spotřebitele - Kolářová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Italský systém kontrolovaných označení původu pro vína - existující apelace, jejich význam pro výrobce, trh a spotřebitele". Práce je rozdělena do dvou částí. První část pojednává o historii třídění vín na území dnešní Itálie, o tom, jak vznikala současná označení pro vína, která mají původ ve Francii, a o procesu vylepšování klasifikace italských vín za posledních padesát let. Druhá část je věnována nedávné reformě společné organizace trhu s vínem, která zavedla využívání evropských označení 'chráněné zeměpisné označení' a 'chráněné označení původu' i pro vína. Je zde popsáno, kdy a jakým způsobem byla přenesena příslušná evropská nařízení do italské legislativy. V závěru je charakterizován význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele. Bakalářská práce obsahuje resumé v italštině.
Italian system of controlled designation of origines for wines - existing labels, their importance for producers, market and consumers
Keywords: Apelace; Společná zemědělská politika; společná organizace trhu s vínem; chráněné označení původu; chráněné zeměpisné označení; víno; Piemont; Barolo; Indicazione Geografica Tipica (IGT); Denominazione di Origine Controllata (DOC); Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG); Appellation; Common Agriculture Policy; Common Organisation of the Market in Wine; Protected Designation of Origin; Protected Geographical Indications; wines; Piemonte; Barolo; Indicazione Geografica Tipica (IGT); Denominazione di Origine Controllata (DOC); Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)