Zážitková hra jako stimul filozofického dialogu - Vaštíková, Olga (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá využitím zážitkové hry jako stimulu filozofického dialogu. Teoretická část přibližuje metodu zážitkové hry a filozofického dialogu v rovině pojmů, konceptů, základních východisek. Seznamuje také s teorií programu, která je základem pro druhou, praktickou část práce - tvůrčí projekt. Praktická část je pokusem aplikovat zážitkovou hru jako stimul filozofického dialogu. Jde o tvůrčí projekt, který se zaměřuje na možnost využití zážitkové hry a filozofického dialogu v jednom výchovně vzdělávacím programu v prostředí školním i mimoškolním. Obsahově vychází z průřezového tématu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání z roku 2017, vydaného Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy České republiky.
Experiential Game as a Stimulus to Philosophical Dialogue
Keywords: zážitková hra; prožitek; zážitek; zkušenost; koncept flow; teorie komfortní zóny; Kolbův model zkušenostního učení; skupinová dynamika; facilitátor; filozofický dialog; pragmatická filozofie; rozvoj myšlení; kritické myšlení; tvořivé myšlení; angažované myšlení; teorie programu; teorie účinku; teorie procesu; optika trivia; vstupní proměnné; vlastnické proměnné; akční proměnné; RVP ZV 2017; výchova demokratického občana; průřezová témata; základní občanská gramotnost; vrstevnická skupina.; experiential game; experience; the concept of flow; the theory of comfort; Kolb´s learning cycle; group dynamics; facilitator; philosophical dialogue; pragmatism; development of thinking; creative thinking; critical thinking; caring thinking; programme theory; theory of action; process theory; optics trivia; input variables; property variables; action vaiables; Framework Education Programme for Elementary Education 2017; education of a democratic citizen; cross-cutting issues; basic citizen literacy; peer group.