Detekce železem indukovaných proteinů a jejich vlivu na produkci antracyklinů v submerzní kultuře Streptomyces coeruleorubidus - Michalcová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
V rámci této bakalářské práce byly analyzovány proteiny ze skupiny enzymů - esteráz a jejich možná indukce po přidání železa do kultivačního media. Dále byl hodnocen vliv přídavku Fe2+ kationtů na produkci daunomycinu v submerzní kultuře Streptomyces coeruleorubidus. Práce je rozdělena na dvě části. V první části byl představen rod aktinobakterií Streptomyces, jejich výskyt, vlastnosti a možný přínos díky produkci sekundárních metabolitů. Ve druhé, experimentální části, byl popsán použitý kmen Streptomyces coeruleorubidus. Vliv přídavku železa byl hodnocen pomocí HPLC analýzy a nativní polyakrylamidové elektroforézy (nativní PAGE). Pomocí analýzy HPLC bylo zjištěno, že přidání železa ve formě FeSO4 do media zvyšuje produkci daunomycinu, a to přibližně 21,5x. Při nativní PAGE byly po obarvení gelu zjištěny proteiny (esterázy), nejspíše ze skupin a esteráz, které byly kmenem Streptomyces coeruleorubidus produkovány navíc či ve větší míře, pokud medium obsahovalo železo.
Detection of iron-induced proteins and their effect on anthracycline production in submerged culture of Streptomyces coeruleorubidus
Keywords: Streptomyces; sekundární metabolity; antracykliny; PAGE; proteiny; esterázy; Streptomyces; secondary metabolites; anthracyclines; PAGE; proteins; esterases