Specifika mluvené komunikace nejstarší generace (nad 80 let) - Horálková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá specifiky spontánní komunikace seniorů (lidí starších 80 let). Zaměřuje se na popis typických jevů jednotlivých vrstev výstavby mluveného textu, a to v rovině hláskoslovné, tvaroslovné, lexikální, syntaktické i kompoziční, které jsou příznačné pro vyjadřování lidí starší generace. Teoreticky je v práci vymezen pojem stáří se všemi znaky charakteristickými pro tuto životní etapu. Následuje krátký úvod do problematiky mluvených textů. Vlastní analýze komunikátů předchází podrobné seznámení s materiálovou bází, tj. popis získávání a zpracování komunikátů, obecná charakteristika respondentů. Teoretická část se v dalších kapitolách volně prolíná s částí praktickou. Jednotlivé jevy jsou doloženy příklady ze zaznamenaných rozhovorů. Příloha k této bakalářské práci obsahuje tři vybrané ukázky zaznamenaných transkriptů vzpomínkových vyprávění starých lidí.
Specific features of spoken communication of the oldest generation (over 80 years)
Keywords: komunikace; mluva; senioři