Vývoj nájemního bydlení v České republice po roce 1989 - Soldátová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce pojednává o vývoji nájemního bydlení po roce 1989. Je rozdělena do několika částí. V úvodu práce charakterizuji pojem bydlení obecně a popisuji jeho vlastnosti, druhy a procesy, které na něj mají vliv. V druhé části věnuji pozornost především nájemnímu bydlení. Zde se snažím obsáhnout jeho vývoj v období po sametové revoluci, kdy byla obnovena forma soukromého vlastnictví, a začala probíhat deregulace nájemního bydlení. Poukazuji hlavně na právní úpravy, jež sehrály důležitou roli na trhu s byty a nově upravovaly vztahy mezi pronajímatelem a nájemníkem. V třetí části se zabývám bytovou politikou, kde vyzdvihuji její hlavní cíle a priority v oblasti bydlení. V závěru práce jsem vypracovala zhodnocení trendů a možností nájemního bydlení v současné době na základě údajů ze statistického šetření a vlastního průzkumu trhu bydlení.
Development of rental housing in the Czech Republic after 1989
Keywords: Bydlení; nájemní bydlení; deregulace; bytová politika?; Housing; rental housing; deregulation; housing policy