Analýza uzavřených smluv životního pojištění - Pospíšilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Život každého z nás je ohrožován mnoha riziky, která se snažíme eliminovat, snižovat. Rizika, která nás ohrožují, jsou skrytá a nevybírají si okamžik, kdy udeří a změní náš život. Jedná se o rizika, která ovlivňují buď přímo náš vlastní život, nebo život naši blízkých, respektive životní úroveň našich blízkých. Ve své diplomové práci, se zaměřím na rizika spjatá se vznikem úrazu či civilizační choroby, které nám vždy přináší komplikace, nejčastěji však finanční problémy díky poklesu pracovního příjmu. Těmto rizikům se většina obyvatel snaží předcházet pomocí finančních produktů., nejčastěji sjednáním určitého typu životního pojištění. Problematiku pojištění, pojišťovnictví a životního pojištění vysvětlím pomocí odborné literatury. Jaký typ životního pojištění lidé vyžadují, zda se pojišťují na ta rizika, ze kterých mají obavy a jestli mají vůbec o životní pojištění zájem, ukáže dotazníkové šetření. Na základě mnou stanovených hypotéz prokážu závislost/ nezávislost testovaných hodnot.
Analysis of life insurance policies
Keywords: riziko; životní úroveň; životní pojištění; úrazové pojištění; risk; standard of living; life insurance; accident insurance