Možnosti využití krmných aditiv ve výkrmu býků - Valtošová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím aditivních látek ve výkrmu býků. Teoretická část začíná stručným popisem fyziologie trávení přežvýkavců a hlavními plemeny skotu uplatňující se ve výkrmu. Následuje obecná charakteristika doplňkových látek, jejich rozdělení a za jakým účelem se používají. Vybrané aditivní látky jsou podrobněji popsány, zejména jejich vliv na celkové zdraví zvířat, průměrné denní přírůstky nebo kvalitu masa poražených zvířat. Praktickou část nahrazuje doporučení pro praxi a porovnání reálné krmné dávky, která je uplatňována v zemědělském podniku zaměřeným na výkrm býků a jeho teoretické upravené verze vedoucí k vyšší efektivnosti za použití aditivních látek.
The possibilities of using additives in bulls fattening
Keywords: krmné aditivní látky; výkrm býků; probiotika; mikrořasy; enzymy; močovina; éterické oleje; feeding additives; fattening bulls; probiotics; mikroalgae; urea; enzymes; essential oils