Možnosti fyzioterapie v léčbě cervikokraniálního a cervikobrachiálního syndromu - Lenc, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o syndromech, které jsou v ambulantní praxi velmi často zmiňovány. V první části se zabývám zpracováním teoretických podkladů, které s tématem úzce souvisí. V hlavních kapitolách jsem se snažil vnímat důležitost strukturální, stejně tak funkčí anatomie. Cílem teoretické části bakalářské práce byla snaha informovat o příčinnách daných syndromů s následnými způsoby správné diagnostiky a vhodnému léčebnému postupu. Cílem praktické části bylo zjistit, na základě získaných kazuistik, zda-li se fyzioterapeutický léčebný postup osvědčí i v praxi. Pro praktikou část bakalářské práce jsem využil metodu kvalitativního výzkumu.Výzkum se uskutečnil v Ortopedicko - rehabilitační ambulanci Suché Vrbné v Českých Budějovicích. Testovaný soubor tvořili dva pacienti, jejichž diagnóza byla od ošetřujícího lékaře shodná se zkoumaným tématem. Výsledky byly následně zpracovány formou kazuistik. U prvního i druhého pacienta došlo k subjektivní úlevě od bolesti i objektivní navrácení pohyblivosti. Budou-li se pacienti pravidelně věnovat předepsané autoterapii, mohlo by mít odstranění obtíží, jak pevně věřím, dlouhodobý charakter.
Options of physiotherapy in the treatment of cervicocranial and cervicobrachial Syndrome
Keywords: Cervikobrachiální; cervikokraniální; funkční porucha; svalová dysbalance; individualita; celistvost; Cervicobrachial; cervicocranial; functional defect; muscular imbalance; individuality; integrity