Aktuální politická témata ve výuce občanského vzdělávacího základu na středních odborných školách - Šitnerová, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Předložená diplomová práce se zaměřuje na proces občanské a politické socializace dospívajících v kontextu reflexe aktuálních politických otázek v hodinách předmětu zajišťujícího občanský vzdělávací základ na středních odborných školách v České republice. Teoretická část obsahuje vysvětlení základních pojmů souvisejících s vybraným tématem a následnou analýzu kurikulárních dokumentů českého středního odborného školství na státní úrovni z hlediska možností začleňování aktuálních politických témat do výuky. Po teoretickém ukotvení tématu následuje část praktická, kterou tvoří případová studie. Ta si klade za cíl s využitím metod smíšeného výzkumu popsat reflexi aktuálních politických témat v hodinách občanského vzdělávacího základu na vybrané střední odborné škole, a to například z hlediska metod výuky, frekvence a intenzity začleňování daných témat do hodin či vyjadřování osobního názoru na aktuální politická témata vyučujícími. Skrze realizaci a vyhodnocení dotazníkového šetření je nejprve zjišťováno vnímání výuky aktuálních politických témat žáky vybrané střední odborné školy. Následně je skrze realizaci polo-strukturovaných rozhovorů s vyučujícími a následný rozbor v souvislostech zjišťován také jejich postoj k výuce těchto témat. Závěrečná část práce pak zahrnuje shrnutí významných i zajímavých zjištění, která studie přinesla, zhodnocení dosažení vytyčených cílů výzkumu, doporučení pro pedagogickou praxi a také zamyšlení nad využitelností poznatků ve vlastní budoucí praxi.
Current political topics in the lessons of civic educational basis at secondary technical schools
Keywords: aktuální politická témata; střední odborné vzdělávání; střední odborná škola; občanský vzdělávací základ; občanská a politická socializace; občanská a politická participace; občanská společnost; demokratická výchova a vzdělávání; občanská výchova; diskuze ve výuce; kontroverzní témata ve výuce; vzdělávání dospívajících; current political topics; secondary technical education; secondary technical school; civic educational basis; civic and political socialization; civic and political participation; civil society; democratic education; Civics; discussion in the lessons; controversial topics in the lessons; education of adolescents