Psychologické a sociální aspekty nechtěných těhotenství a rodičovství mladistvých matek v ČR - Boháčková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá psychologickými a sociálními aspekty nechtěných těhotenství a rodičovství mladistvých matek v České republice. Dále popisuje zejména dopad nechtěného těhotenství a rodičovství na vývoj dítěte. Jsou zde zmíněny možnosti řešení této situace, které mladistvá matka má. Těmito možnostmi jsou: interrupce, porození dítěte doma a jeho odložení do babyboxu, nebo možnost využití utajeného porodu a svolení k adopci dítěte, nebo ponechání si dítěte v péči. Práce popisuje i v České republice dostupné formy náhradní rodinné péče, protože některé z forem náhradní rodinné péče jsou u mateřství mladistvých matek velmi často využívány. Dále jsou zde nastíněny i možnosti umístění mladistvých matek v rámci ústavní péče. V poslední řadě jsou zmíněna rizika výchovy dítěte svobodnou matkou. Z práce je zřejmé, že v rámci České republiky je možné najít v těchto obtížných situacích vždy vcelku uspokojivé řešení.
Psychological and Social Aspects of Uwanted Pregnancy and Maternity of Teenage Mothers in the Czech Republic
Keywords: nechtěné těhotenství; nechtěné rodičovství; deprivace; syndrom CAN; interrupce; babybox; utajený porod; náhradní rodinná péče; svobodná matka; unwanted pregnancy; unwanted parenthood; deprivation; syndrome CAN; termination; baby box; secret birth; compensatory family care; single mother