Účetní specifika společenství vlastníků jednotek - Boháčová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je analýza specifických účetních oblastí společenství vlastníků jednotek s následnou eliminací chyb a doporučením na jejich odstranění. Práce se zabývá právní úpravou společenství vlastníků jednotek XY a poskytuje informace o účetních postupech a daňových specifik této právnické osoby, podle české účetní legislativy a právních předpisů. Hlavním cíle teoretické části je na základě legislativy a právních předpisů vymezit činnost společenství vlastníků jednotek a správu domu a pozemku. Také jeho vznik, zánik a činnost jednotlivých orgánů. Práce je také zaměřena na převod bytového družstva na společenství vlastníků jednotek. V praktické části jsou aplikovány poznatky z teoretické části společenství vlastníků jednotek XY. Podle jejich stanov je vymezen vznik, orgány společenství vlastníků jednotek XY a práva a povinnosti jednotlivých vlastníků. Na základě účetních dokladů jsou zobrazeny postupy a způsob účtování, také daňové aspekty v průběhu účetního období. Na závěr této práce jsou uvedené nedokonalosti v účtování společenství vlastníků jednotek XY.
Accounting specifics of Unit Owners Associations
Keywords: společenství vlastníků jednotek; účetnictví; daně; česká účetní legislativa; the Unit Owners Associations; accounting; taxes; the Czech accounting legislation