Somnambulismus, medijní kresba a další hraniční psychické jevy jako inspirace výtvarného umění - Sedlmayerová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce pojednává o vlivu somnambulismu, medijní kresby a dalších hraničních psychických jevů, jako jsou například hysterie, epilepsie nebo hypnóza, na výtvarnou tvorbu umělců v rámci inspiračních zdrojů. Zajímá se nejen o tematickou, ale i formální stránku výtvarného díla. V první části přibližuje dobový sociokulturní kontext světového a českého umění s důrazem na vývoj umění. Dále vymezuje zkoumané pojmy. V druhé části se věnuje zobrazení jednotlivých jevů v rámci českého umění zejména v době od konce 19. století do první světové války. Ale jsou zde i přesahy do doby meziválečné. Poslední část jsou případové studie tvorby pěti českých umělců, v jejichž tvorbě se objevují výrazné vlivy a odkazy na zkoumané jevy.
Somnambulism, medium drawing and other borderline mental phenomena as the inspiration for art
Keywords: Umění; somnambulismus; medijní kresba; hraniční psychické jevy; hysterie; inspirace v umění; Art; somnambulism; medium drawing; borderline mental phenomena; hysteria; inspiration for art