Výroba mléka v zemědělském podniku - Carda, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato studie se zabývá výrobou mléka v zemědělském podniku. Předmětem zkoumání byl anonymizovaný zemědělský podnik, který svou produkci realizoval v Jižních Čechách. Nejprve se zkoumala celková nákladovost výroby mléka a poté tržní cena mléka v letech 2007 - 2013. U nákladovosti produkce mléka byla zkoumána největší nákladová položka, kterou byla krmiva podílející se na celkových nákladech společnosti nejvyšší měrou. Bylo zjištěno, že podnik si je vyráběl z větší části sám. Avšak v prvních letech analýzy nebyla tato výroba zcela efektivní. Až v posledním roce zkoumání se docílilo potřebných úspor, které se projevily v lepší práci s vlastními krmivy a ve vybrání vhodnějšího dodavatele svými silami neprodukovaných krmiv. Tržní cena mléka v letech 2007 2013 značně kolísala. Byla dána hlavně děním na světovém trhu, kde poptávku tvořila hlavně Čína a země jihovýchodní Asie. Od roku 2009 se tržní cena mléka setrvale zvyšovala, čímž vytvořila dobré prostředí i pro vybraný zemědělský podnik.
Milk production in an agricultural company
Keywords: výroba mléka; zemědělský podnik; milk production; agricultural company