Kompetence žáků základních škol při používání sociálních sítí - Havlíček, Radek (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce řeší rizika spojená s užíváním sociálních sítí u žáků základních škol z hlediska sdílení soukromých dat. Autor se zaměřuje na ochranu dat před zneužitím, na shromažďování informací a na sdílení osobních informací mladistvých. V práci dále popisuje podmínky užívání sociálních sítí, rizika užívání a porovnává sociální sítě z hlediska shromažďování dat. Cílem práce je zjistit, za pomocí výzkumu, jak mladiství přistupují k sociálním sítím, vytvořit si obraz o tom, jaká data sdílejí, proč je sdílejí a zda nedošlo k jejich zneužití. Autor využívá dotazníkové šetření, zvolenou problematiku vyhodnocuje použitím statistické metody Chí-kvadrát test. Zpracovaná data porovnává dle různých faktorů, ověřuje a analyzuje rozdíly mezi danými skupinami.
Competence of lower secondary school pupils while using social network sites
Keywords: Sociální síť; dotazník; osobní data; ochrana soukromí; zneužití dat; Social network; security questionnaire; personal data; privacy protection; data abuse