Morfologie a reprodukční parametry plžů čeledi Achatinidae - Bundová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá aspekty rozmnožování suchozemských plžů čeledi Achatinidae. V práci jsou uvedené základní informace k čeledi Achatinidae a přehledu plžů u čeledi Achatinidae chovaných v ČR. Je zde přiblížena problematika rozmnožování suchozemských plžů a plžů čeledi Achatinidae. V praktické části byla sbírána data od chovatelů těchto plžů. Stanovení základních morfologických parametrů pohlavně dospělého plže a velikostí snůšky, které byly porovnávány mezi stanovenými druhy. Ze získaných a zpracovaných výsledků vyplývá, že čím větší ulita jedince, tím se zvětšuje početnost i objem vajec ve snůšce. Se zvyšujícím počtem vajec ve snůšce klesal objem vajec.
Morphology and reproduction parameters of Achatinidae (Gastropoda)
Keywords: Achatinidae; plži; vejce; morfologie ulity; Achatinidae; gastropods; eggs; shell morphology