Vlastnosti povrchových vod v závislosti na charakteru krajinného pokryvu v malém povodí - Vondrášek, Vít (Jihočeská univerzita, 2021)
Náplní této diplomové práce bylo statistické vyhodnocení vlivu způsobu hospodaření a krajinného pokryvu na vybrané hydrochemické parametry povrchových vod. Pro získání potřebných dat a jejich vyhodnocení bylo vybráno modelové území nacházející se v Novohradských horách. Tvořeno bylo horním a dolním subpovodím Bedřichovského potoka, který je levostranným přítokem řeky Stropnice. Na horním a dolním subpovodí je praktikován rozdílný způsob hospodaření. Horní subpovodí je tvořeno převážně lesy a trvalým travním porostem, naopak na dolním subpovodí se nachází především orná půda a na části území zástavba. Z tohoto důvodu je možné porovnat obě subpovodí a vyhodnotit jejich vliv na vybrané parametry povrchových vod. Těmito parametry byly vodivost, koncentrace nerozpuštěných látek, koncentrace celkového organického uhlíku, celkový dusík, dusičnanový dusík, fosforečnanový fosfor. Z výsledků je patrné a lze tedy tvrdit, že povrchové vody z dolního subpovodí, které je zemědělsky využívané, vykazuje vyšší hodnoty sledovaných parametrů než horní subpovodí s lesním či lučním vegetačním pokryvem. Je možné konstatovat, že orná půda má sníženou retenční schopnost a kvůli jejímu nižšímu vegetačnímu krytu je více náchylná k erozi, a proto také nedokáže zcela zadržet žádoucí látky na zemědělsky využívaných pozemcích. Důsledkem toho dochází ke zhoršení jednotlivých hydrochemických parametrů v povrchových vodách, jako je například vodivost nebo dusičnanový dusík. Práce vypovídá obecně o důležitosti vegetačního pokryvu pro hospodaření s vodou v krajině.
Surface water properties depending on the character landscape cover in a small catchment area
Keywords: dusičnany; eroze; fosforečnany; hydrochemické parametry; povrchová voda; vliv hospodaření; effects of management; erosion; hydrochemical parameters; nitrates; phosphates; surface water