Regulace plevelů v porostech pěstovaných okopanin - Viturka, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Škody, které každoročně plevelné rostliny způsobí, jsou těžko vyčíslitelné a jejich negativní vliv se projevuje každoročně ve všech plodinách a na všech polích. Chemická ochrana proti plevelům je v současné době pokládána za významnou metodu regulace plevelů. Podstata chemického hubení plevelných rostlin spočívá ve využívání herbicidů k omezení populace plevelných druhů pod ekonomický práh škodlivosti. V úsilí o regulaci plevelných populací se používají tři metody: mechanické, chemické a biologické. V práci byl zmapován výskyt plevelů v bramborách na soukromém pozemku v Plasné (okres Jindřichův Hradec) v Jihočeském kraji. V praktické části této práce jsem provedl pokus, který byl zaměřen na sledování účinků vybraných herbicidů v porostu brambor. Cílem pokusu bylo ověřit účinky herbicidů na populaci nejčastěji se vyskytujících plevelných druhů v této okopanině. Z výsledků vyplynulo, který herbicid je účinnější při premergentní aplikaci na sledované plevele. Vyhodnocení zaplevelení bylo provedeno početní metodou (ANOVA, Tukey =0,05) v programu ARM 8 (GyllingDataManage ment,Inc.) jaro 2013 - podzim 2013.
Control of weeds in cultivated root crops
Keywords: rezistence; regulace zaplevelení; herbicid; aplikace; brambory; resistance; weed control; herbicide; application; potatoes