Výtvarný projev dětí v období vstupu do základní školy - Vrauková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zaměřuje na výtvarnou produkci dětí v předškolním období. Teoretická část se věnuje vývoji výtvarného vyjadřování u dětí se zvláštním zřetelem na předškolní období a období mladšího školního věku. V souvislosti s tím je na základě odborné literatury a dostupných výzkumných zjištění charakterizován vývoj i v dalších oblastech (kognitivních, emocionálních, sociálních atd.). Výzkumné šetření praktické části analyzuje výtvarnou produkci vybraných dětí z mateřské školy a žáků 1. třídy školy základní. Sleduje se vývoj výtvarného zobrazování (zejména jeho formální stránky) v souvislosti se začátkem povinné školní docházky.
Children Graphic Activities at the Beginnig of Their School Attendance
Keywords: kresba; vývoj výtvarného zobrazování; předškolní období; období mladšího školního věku; preschematické období; schematické období; drawing; development of art imagery; preschool period; elementary school period; preschemtic period; schematic period