Využívání zdrojů EU ve vybraném regionu - Kubešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat využívání zdrojů z Evropské unie, které směřují do oblasti zemědělství, venkova a trhu práce se zaměřením na Prachaticko. Dále zjistit, čím je dána ztrátovost v zemědělství a zda jsou jednotlivé dotace ''spravedlivě'' rozdělovány a jsou pro zemědělce motivující. Pro charakteristiku trhu práce byla nejdříve charakterizována zaměstnanost v obecném měřítku. Velká část byla věnována fondům Evropské unie, tedy jejich rozdělení do rodin fondů a rozebrání jednotlivých fondů v programovacích obdobích. Projekty, které jsou dotovány Evropskou unií v rámci Evropského sociálního fondu, jsou jak projekty, které spadají do aktivní politiky zaměstnanosti tak projekty, které jsou tzv. regionální individuální programy, do kterých spadá např. cesta do práce v Jihočeském kraji, dobrá práce v Jihočeském kraji, projekt ''Vzdělávejte se!''. Tyto programy jsou určeny převážně osobám, které jsou na úřadu práce evidovány delší dobu, a mají tedy menší šanci při uplatnění na trhu práce. Dotační politiku Evropské unie využívá v zemědělství jen 1/3 všech registrovaných zemědělců. Nejvýznamnější nákladovou položkou pro zemědělce jsou pohonné hmoty, opravy, náhradní díly a chemické postřiky. Nakonec byly navrženy některé nástroje, které by bylo možno aplikovat na zlepšení situace na trhu práce a v rámci zemědělství.
Resources are put in selected region
Keywords: dotační politika; Evropský sociální fond; Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova; LFA; SAPS; EU funds; European Social Fund; European Agricultural Fund for Rural Development; LFA; SAPS