Jazykové roviny mluvy hráčů počítačových her - Schönbauerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce volně naváže na téma bakalářské práce Mluva hráčů počítačových her (autorem je taktéž E. Schönbauerová) a prozkoumá hlouběji nový druh sociolektu, mluvu hráčů počítačových her. Zmíněný sociolekt byl zatím zdokumentován pouze na základní úrovni, a proto se autorka zaměří na dosud neprozkoumané jazykové roviny této mluvy tedy na morfologii, slovotvorbu, fonetiku, lexikologii, syntax a stylistiku. Cílem je detailní prozkoumání sociolektu hráčů počítačových her a lepší pochopení přejímání anglicismů do českého jazyka a jejich následné začleňování do jazykového systému současné češtiny. Teoretická část práce vychází z dostupné odborné literatury. Součástí práce je příloha sebraných materiálů, které autorka získala prostřednictvím samotných hráčů či jsou zmíněné materiály dostupné online.
Linguistic Levels of Speech of Computer Games Players
Keywords: počítačové hry; morfologie; slovotvorba; fonetika; lexikologie; syntax; stylistika; linglivistika; rozbor; sociolekt; computer games; morphology; word formation; phonetics; lexicology; syntax; stylistics; linguistics; analysis; sociolect