Vliv odstupu sklizně od ukončení vegetace na výskyt vločkovitosti hlíz brambor - Zenáhlík, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce na téma vliv odstupu sklizně od ukončení vegetace na výskyt vločkovitosti hlíz u množitelských porostů. Do sledování bylo vybráno 11 odrůd brambor z množitelských porostů, na kterých byla ukončena vegetace desikačním přípravkem Reglone. Od provedení ukončení vegetace byly během 10 dnů do doby sklizně odebrány 4 vzorky a vyhodnoceny podle stupnice Wenzel a Demel (1976) na výskyt a procentické zastoupení vločkovitosti hlíz. K hodnocení byly vybrány odrůdy: Flavia (VR), Riviera (VR), Rosara (VR), Merida (R), Adéla (R), Baccara (R), Marabel (R), Ditta (PR), Laura (PR), Maréna (PP) a Saturna (PP). Dosažené výsledky na vločkovitost hlíz byly hodnoceny statisticky. Cílem je hodnocení vločkovitosti hlíz v závislosti na odstupu sklizně a zjištění, zda od ukončení vegetace u vybraných odrůd je v množitelských porostech nedochází k výskytu Rhizoctonia solani. Termín ukončení vegetace je závislý na množiteli a musí být doložen písemnou dokumentací. Samotná sklizeň může následovat po skončení ochranné lhůty na desikačním prostředku, která je obvykle 7 -15 dnů. Zjištěné výsledky ukázaly, že při včasně provedené sklizni sadbových brambor po ukončení vegetace jsou hlízy bez rozsáhlejšího procentuálního zastoupení vločkovitosti. Výsledky dosažené za rok 2012 a 2013 ukazují, že při včasném provedení všech pracovních operací, týkajících se pěstování sadbových brambor, počínaje jejich vytříděním sadby, sázením, ošetřováním, chemickými postřiky, selekcí, přehlídkami, desikací a sklizní, nepřekročila vločkovitost hlíz za roky 2012 a 2013 hranici výskytu do 5 %. Z výsledků získaných za uvedené roky se ukázalo, že odebrané hlízy nepoškozené a na každé odrůdě se odlišnost na zastoupení vločkovitosti hlíz projevila jinak. A tyto dva roky na sledovaném pokusu prokázaly, že docházelo k nárůstu vločkovitosti na povrchu hlíz za dané období od ukončení vegetace do sklizně.
Effect of harvest interval from the end of the vegetation potato on the occurrance Rhizoctonia cancer
Keywords: -Brambor; odrůda; desikace; vločkovitost; -Potato; variety; desiccation; flakiness