Konfliktní obrazy Šumavy (od roku 1945 do současnosti): Kulturní reprezentace ve vztahu k ideologii - Kölbl, František (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná disertační práce se soustředí na problematiku literární (a filmové) reprezentace kulturně-geografického prostoru Šumavy, a to v druhé polovině dvacátého století a současnosti. Analyzovaným materiálem jsou narativy, které "znovuzpřítomňují" konfliktní témata jako ilegální přechody hranice po roce 1948 a ochranu státní hranice, poválečný odsun sudetoněmeckých obyvatel a následné dosídlení sledované oblasti. To je doplněno třetím bodem leckdy také konfliktní společenské diskuse: krajinářská/ekologická tematika a šířeji obraz Šumavy. Metodologickým východiskem jsou myšlenkové koncepty, které pojednávají o vztahu kulturního díla s dobovým kontextem aktuálního světa, s převládající ideologií. Pozornost je zároveň věnována provázanosti jednotlivých děl s médiem, jež příběh nese, a intertextové "komunikaci" mezi díly navzájem. Práce je rozdělena na tři hlavní oddíly reflektující témata, jež jsme pojali jako konfliktní, tj. obraz Šumavy, Král Šumavy a reprezentace (odsunu) německého obyvatelstva. Pro potřeby zasazení zkoumaných knih do širší literární tradice bude přihlédnuto rovněž k literatuře starší.
Conflicting Images of Šumava Mountains (since 1945 to Present): Cultural Representations in their Relation to Ideology
Keywords: Šumava - krajina - pohraničí - česká literatura druhé poloviny dvacátého století - Král Šumavy - odsun sudetských Němců - kulturní reprezentace - ideologie; the Šumava mountains - landscape - border region - Czech literature of the second half of the twentieth century - the King of the Šumava mountains - displacement of Sudeten Germans - cultural representation - ideology