Poasanační výstavba Mikulášské třídy v Praze na Starém Městě - Matějková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je výstavba Mikulášské třídy v Praze na Starém Městě po demoličních pracích původního Židovského města. Dle asanačního plánu vznikla na Starém Městě dlouhá široká třída, která ideově navazovala na původní záměr propojit Staré Město s levým břehem Vltavy přes Letenskou pláň až k Pražskému hradu. Tento urbanistický zásah přinesl do Prahy fenomén dlouhých širokých bulvárů podle francouzského vzoru. Je tedy nasnadě, že se výstavby účastnili významní pražští architekti té doby. Architektonické průčelí fasád je laděno převážně v duchu historizujících slohů a využívá zde prvky gotiky, renesance, baroka a také secese. Cílem práce je objasnit realizace vybraných činžovních domů a zasadit jejich výtvarné zpracování do širšího kontextu architektury 19. století a dále zmapovat ideové návrhy na pokračování Mikulášské třídy průkopem Letenské pláně.
Mikulášská street rebuilding after demolition of Prague Jewish Town
Keywords: Praha; Asanace; Urbanismus; Architektura; 19. století; Josefov; Židovské město; Letenská pláň; Secese; Historismus; Prague; Redevelopment; Urbanism; Architecture; Architecture of 19th century; Josefov; Letenská plain; Jewish Down; Art Nouveau; Historical styles