Možnost sportovního vyžití osob s postižením v Praze - Sosnová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se ve své teoretické části zabývá celkovou charakteristikou a rozdělením zdravotních postižení. Cílem práce je vyhledání a zmapování možností pohybového vyžití osob se zdravotním postižením v Praze, zejména je-li dostatečná nabídka organizovaného sportu. Užší pohled je věnován sportovním aktivitám zrakově postižených, jejich klasifikačnímu systému a druhům sportů, které mohou provozovat. Praktická část následně zkoumá možnosti sportovního vyžití zrakově postižených osob ve sportovních klubech na území hl. m. Prahy. Pro lepší orientaci a pochopení jsou graficky zhodnoceny různé podmínky a výsledky výzkumu, které názornou a spočitatelnou formou ukazují poměrně přesný stav v možnostech a struktuře sportovního vyžití zrakově postiženým občanů.
Opportunity of sports realization for handicapped people in Prague
Keywords: Zdravotní postižení; zrakové postižení; pohybové aktivity; sport; sportovní organizace; sportovní kluby; klasifikace; sporty zrakově postižených; kvantitativní vyhodnocení; kvalitativní vyhodnocení; rozhovor.; Disability; visual impairment; physical activity; sport; sports organizations; sports clubs; classification; sports for visually impaired; quantitative evaluation; qualitative evaluation; interview