Analýza a interpretace osobnosti Edvarda Beneše - Šutićová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce analyzuje a interpretuje činy významné osobnosti českých dějin první poloviny 20. století Edvarda Beneše. Klade důraz na důležité dějinné události, kterých se tato významná, ale rozporuplně hodnocená osobnost účastnila. Dále se zaměřuje na psychologický rozbor Edvarda Beneše. Popisuje tuto osobnost nejen z pohledu veřejných politických činů, ale i života soukromého. Zároveň se snaží nastínit vzájemné působení těchto dvou důležitých vlivů na jeho osobnost. Hypotézy ověřené v této práci se dají využít v pedagogické praxi při vysvětlování rozhodnutí a činů této osobnosti, které zásadně ovlivnily průběh nejdůležitějších událostí v dějinách Československa první poloviny 20. století.
Analysis and interpretation of the personality Edvard Beneš
Keywords: Edvard Beneš; Anna Vlčková - Hana Benešová; Československo; demokracie; první republika; Edvard Beneš; Anna Vlčková - Hana Benešová; Czechoslovakia; democracy; the First Republic